Ma már a legtöbb helyen követelmény legalább egy nyelv társalgási szintű ismerete, sokaknak azonban meggyűlik vele a baja. Nos, számukra van egy jó hírem: terjedőben van a netnyelv, ami rövid idő alatt és rendkívül könnyen elsajátítható.

A nyelvújítás újabb korszakát éljük a 21. század első évtizedeiben, ám ezúttal a mozgalom vezéregyéniségei nem az írók, költők, irodalmárok, hanem a 12-16 éves korosztály, a helyszín pedig nem a kávéházak füstös emelete, hanem az internet.

            Az új nyelv kialakítóinak elsődleges célja az volt, hogy a gépeléssel töltött időt minimálisra csökkenjen a létrehozott szöveg pedig lehetőleg minél érthetetlenebb legyen. Új szavak vannak terjedőben, a régiek hossza a felére csökkent, a helyesírási szótárakat pedig kidobhatjuk az ablakon. És hogy mi kell a nyelv elsajátításhoz? Álljon itt most egy kis útmutató az első lépésekhez azoknak, akik nem tudják hogy is kezdjenek neki.

            Az első és a legfontosabb lépés, hogy felejts el mindent, amit eddig a magyar nyelvről megtanultál. Nem számítanak a helyesírási szabályok, a jól ismert szavaknak pedig nincs jelentésük ebben a kultúrában.

A leggyorsabb tanulási mód, ha egy aktív nyelvhasználóval beszélgetsz. Ehhez fel kell majd venned pár 12-16 évest MSN-re, azonban ahhoz, hogy megértsd őket legalább egy kicsit, célszerű előbb elsajátítani néhány alapszabályt.

A lényeg, hogy a lehető legtöbb karaktert helyettesítd egy másikkal. Milyen hülyén mutat már a ’v’? Kukába vele, ott van helyette a ’w’, az sokkal menőbb. Vagy meguntad az ’a’ betűt, mert túlzottan az ábécé elején van? Az sem gond. A ’@’ karakter a betűkészlet végén található, és még hasonlít is rá. És milyen sokáig tart már leírni a ’ksz’ kombinációt. Erre is van megoldás, ott az ’x’.  Az pedig, hogy az ’i’ helyett ’y’-t kell írni, a legalapvetőbb szabályok egyike.

Ezután jöhet a szavak elsajátítása, mely minden nyelv alapja. Készülőben van a magyar-netnyelv szótár, de addig sajnos a saját logikánkra kell hagyatkoznunk. A ’bari’ a barát, a ’h’ a hogy, a ’thx’ a thanks, a ’btom’ pedig a barátom analógiára a legtöbb szó jelentése megfejthető, és te magad is alkothatsz újabb szavakat.

Ha ez is sikerült, irány a tizenévesek virtuális világa - ahol a kötelező köszönési forma a ’szijja’ és alternatívái – és megkezdődhet a nyelv tényleges elsajátítása.

Sajnos a netnyelvből még nem tehetünk államilag elismert nyelvvizsgát, de ami késik, nem múlik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breaking-news.blog.hu/api/trackback/id/tr922087318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana24 2010.06.16. 21:10:11

Igazából nekem ez az általad roppant nagy jóindulattal "nyelv"-nek nevezett valami agyvérzés-gyanús állapotot idéz elő. S egyetlen egy van a fent említettek közül, amit használok, és az a "h" a hogy kötőszó helyett ^^ Ennyi a bűnöm, de már bevallottam ^^
csak így tovább;) pusssz

Mara5 2010.06.19. 10:49:54

LOL, iszonyatosan tetszik :D írjál méééég :D
süti beállítások módosítása